Yakın Çağdaki Modern Sömürgecilik Kapitalizmin Çöktüğü Tarih | Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
23 Kasım 2024 Cumartesi

Yakın Çağdaki Modern Sömürgecilik Kapitalizmin Çöktüğü Tarih

Dünya tarihinde gelişen bazı olaylar, tarih sayfaları arasında kaybolurken bazıları ise; insanlığın gidişatını değiştirmişlerdir. Tarihe yön veren olaylar dönüm noktası olarak kabul edilirler. En önemli tarihi gelişmeler çağlara ad vermiştir.

29 Mayıs 1453 tarihindeki Ä°stanbul’un fethi ile Orta ÇaÄŸ kapanıp Yeni ÇaÄŸ süreci baÅŸlamıştır.

Bu olay niçin mi önemlidir?

Çünkü 1058 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu sona ermiştir.

1789 yılında Fransız İhtilalı ile de Yeni Çağ kapanmış Yakın Çağ başlamıştır.

Bu olay niçin önemlidir?

Yeni çağda tüm dünyada; Fransa özelinde Krallığın uyguladığı baskı rejimi nedeniyle özgürlük ve eşitlik ortamı tamamen ortadan kalkmıştır. Ekonomi tamamen sarsılmış, halk ağır vergiler altında ezilmiştir. Böyle bir dönemde Fransız İhtilalı umut olmuş Yeni Çağ sona erip Yakın Çağ başlamıştır.

Bu dönemde yayınlanan Ä°nsan hakları Evrensel Bildirgesinde “dehÅŸetten ve yoksulluktan kurtulmuÅŸ insanların içinde söz ve inanma hürriyetlerine sahip olacakları bir dünyanın kurulması en yüksek amaç” olarak ilan edilmiÅŸtir.

Bildirgeye göre, ” her ÅŸahsın çalışmaya, iÅŸini serbestçe seçmeye, adil ve elveriÅŸli çalışma ÅŸartlarına ve iÅŸsizlikten korunmaya” (m.23/1) ve “cemiyetin bir üyesi olmak itibarıyla, sosyal güvenliÄŸe hakkı vardır; haysiyeti için ve ÅŸahsiyetinin serbestçe geliÅŸmesi için zaruri olan ekonomik, sosyal ve kültürel hakların milli gayret ve milletlerarası iÅŸbirliÄŸi yolu ile ve her devletin teÅŸkilatı ve kaynakları ile mütenasip olarak gerçekleÅŸtirilmesine hakkı vardır” (m.22)   denmiÅŸtir.

Ama ne var ki; insan hakları bildirgesinde ifade edilen beklentileri, şu ana kadar kullanılan ekonomik sistemler olan ne sosyalizm, ne de kapitalizm yerine getirememiştir.

Kapitalist kelimesi ise ilk kez çok daha erken dönemlerde (1792) Arthur Young tarafından Traveles Ä°n France isimli dergide yayımlanan bir makalesinde “paralı adamlar” anlamında kullanılmıştır.

Kapitalizm tanım özellikleri açısından, üretimin salt kar amacı güdümlenerek yapıldığı ve bu artı değerinde pazarda satıldığı üretim merkezli bir ekonomi tarifler.

Kapitalizmin temel ruhu olan liberalizm ulus-devletin zayıflamasını gerektirir. Küresel kapitalizmle, sermayenin evrenselleşmesi ile, tüm devletler özellikle de bir egemen süper güç tarafından yönetilmektedir.

Tarih sayfasında sömürgecilik, Yakın Çağda isim değiştirmiş; Kapitalist sistem sömürgeciliğin çağımızdaki yüzü olmuştur. Değişen çok şey yoktur aslında; yine dünya egemen süper güçler tarafından sömürülmeye devam edilmektedir. Dünyanın her tarafında bir çok ülke, küreselleşme  ile bağımsızlığını kaybetmiş, iç savaş ve terör ile mücadele etmektedir.

 

Irak iÅŸgali, Afganistan iÅŸgali, kapitalist sermaye tarafından finanse edilen Suriye’deki iç savaÅŸ, ülkemizdeki açılım süreci, ardından her gün patlayan bombalar, terör olayları küresel sermayenin egemenliÄŸini kurma çabalarıdır.

Ä°ÅŸte tam bu süreçte Prof. Dr. Haydar BaÅŸ, yeni bir iktisat bilimi kaleme almıştır. Sömürü ve soygunu bitirmenin, gerçek sosyal devlet oluÅŸturmanın, devlet ve milleti birlikte büyütmenin, sömürülen ülkeleri kurtarmanın, milletlerin insanca yaÅŸamasının reçetesini ortaya koymuÅŸtur. Günümüzde toplam 4 milyar insanın yaÅŸadığı birçok ülkede Sayın BaÅŸ’ın kaleme aldığı Milli Ekonomi Modeli tamamen veya kısmen uygulanılmaya baÅŸlanılmıştır.

Rus siyasetçi ve bilim adamı Prof. Dr. Victor Minin geçtiÄŸimiz hafta Türkiye’ye bir ziyarette bulundu. Meltem Tv’de katıldığı programda çok önemli açıklamalarda bulundu. Minin:
“Rusya olarak sosyalizm ve kapitalizmi denedik. Ancak bu iki sistemden de istediÄŸimiz sonucu alamadık. Yeni bir sistem arayışı içerisindeyken Türkiye’den Prof. Dr. Haydar BaÅŸ’ın Milli Ekonomi Modeli’ni keÅŸfettik. Ve ülke olarak bu modeli uygulamaya baÅŸladık.”  dedi.

Türkiye-Rusya ilişkilerine de dikkat çeken Minin, bu konuda da:

“ErdoÄŸan’ın iÅŸi Putin’e göre daha kolay çünkü Türkiye’de maneviyat sahibi Prof. Dr. Haydar BaÅŸ gibi bir lider vardır. EÄŸer Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve Prof. Dr. Haydar BaÅŸ beraber çalışırlarsa çok baÅŸarılı olacaklar.” dedi.

Şimdi tam 4 yıl öncesine dikkat çekmek istiyorum.

Bu tarihin ne özelliği mi var?

İleriki yıllarda tarihçilerin Yakın Çağı kapatan olay olarak anlatacakları an.

Tarih: 27 Åžubat 2013

Yer: Duma.

450 üyesi olan Rusya meclisi.

Duma, DoÄŸu Avrupa ile kuzey Asya’ya yayılmış ve 17,075,400 km²’lik  yüzölçümü ile dünyanın en geniÅŸ ülkesi olan Rusya’nın meclisi.

Duma, dünyanın süper gücü Rusya’nın yönetildiÄŸi meclis.

Milli Ekonomi Modelinin sahibi Prof. Dr. Haydar BaÅŸ, Moskova’dan bir davet aldı. Ve Duma’da Rusya’nın Bakanlarına, Parti BaÅŸkanlarına, Milletvekillerine, BaÅŸkan ve Bakan Danışmanlarına, Ä°ktisat Profesörlerine, Ä°ktisat Fakültesi öğrencilerine hitaben Modelini anlattı.

Duma ‘daki bu program ile kapital sistemin çöküşü, artık yeni bir dönemin, yeni bir çağın baÅŸladığı, bu dönemin belirleyici unsurunun Milli Ekonomi Modeli olduÄŸu tüm dünyaya deklare edildi.

Hepimiz artık çok iyi biliyoruz ki; artık dünya tek kutuplu değildir. Rusya gerçeği vardır. Ve en önemlisi bu noktaya gelinmesinde Haydar Baş Beyin rolünü artık tüm dünya bilmektedir.

Soruyorum size;

Milli ekonomi Modelinin kazandırdıkları Fransız İhtilalında amaçlananlardan çok daha önemli değil mi?

Yıllardan beri bir avuç sermaye sahibi tarafından kapitalizm ile sömürülen insanlık, huzura ve tam bağımsızlığa ulaşmayacak mı?

Rusya 2006 yılından beri tam çökmek üzere iken yeniden dünyanın süper gücü haline bu modelle gelmedi mi?

Biz bu günlere şahitlik ediyoruz. Ne mutlu bizlere. Ne Mutlu Türküm Diyene !

Göreceğiz ki, bu tarih, yani 27 Şubat 2013  kapitalizmin tarihe gömüldüğü gün olarak tarihe geçecektir.

Son söz:

“BAZILARI TARÄ°HÄ° OKUR, BAZILARI Ä°SE TARÄ°H YAZAR”

Yrd. Doç Dr. Ali Bestami Kepekçi

e-posta: alibestami@gmail.com

15.01.2017

Benzer Yazılar
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi