Aşılı ve aşısız bireylerin SARS-CoV-2 bulaşmasında etkileri | Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
5 Ekim 2024 Cumartesi

Aşılı ve aşısız bireylerin SARS-CoV-2 bulaşmasında etkileri

Birçok vatandaşın aklında olan sorulardan biri de, aşılı olan kişilerin SARS-CoV-2 virüsünün yayılmasındaki durumlarıdır.

Acaba aşılı bir kişi, virüsle karşılaştığında virüsü başka bireylere taşımak için vektör olarak rol alır mı?

Korona virüs aşılarının şiddetli akut solunum yetmezliği ile ilgili hastalık ve ölümü etkili bir şekilde önlediği birçok çalışma ile gösterdi. COVID-19 aşıları hastalıkları önlemede %100 etkili olmadığı için aşılananlar arasında bazı enfeksiyonlar beklenmektedir.

Tam bu noktada, aşılı kiÅŸilerin bulaÅŸmaya katılımı, küresel aşı kapsamı arttıkça pandeminin gelecekteki yörüngesinin önemli bir göstergesi olacaktır. Enfekte olan aşılı kiÅŸilerin özellikle yeni varyantlar da dahil olmak üzere SARS-CoV-2’nin yayılmasına ne ölçüde katkıda bulunduÄŸu bilinmemektedir.

Yale Üniversitesi Araştırmacılarının raporuna göre

Yale Üniversitesi’ne ait medRxiv’de yayınlanan bir çalışmada karantina altındaki SARS-CoV-2 Delta varyantı ile enfekte olan aşılı ve aşısız kişilerin bulaşma potansiyeli araştırılmasının sonuçları açıklandı.

Tüm dünyada Temmuz 2021’den itibaren Delta varyantı, kalabalık ortamlarda aşılanmış ve aşılanmamış kişiler arasında büyük salgınlarla ilişkilendirilmiştir.

SARS-CoV-2’nin hızlı bulaÅŸma potansiyeli ve ÅŸiddetli COVID-19 ile iliÅŸkili olduÄŸu düşünülen Delta varyantının özellikle ıslah ve gözaltı tesisleri gibi toplu yaÅŸam ortamları için çok önemli olduÄŸu bir gerçektir.

Yayınlanan çalışmada Teksas’ta bir federal hapishanede yakın zamanda meydana gelen bir Delta varyantı salgını verileri paylaşılmış. Etkilenen iki konut biriminde yükümlülerin %74’ünde enfeksiyon tespit edilmiÅŸ. Enfeksiyon tespit edilen kiÅŸiler aşılanma durumlarına sınıflandırıldıklarında aşısız tutuklularda enfeksiyon sıklığı %93 iken, aşılılarda bu oran %70 olarak tespit edilmiÅŸ.

Bu rapor, kişilerin ters transkripsiyon-polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) ve viral kültür özelliklerinin, tam olarak aşılanmış ve tam olarak aşılanmamış kişiler arasında bulaşma potansiyelinin tespiti için iyi bir örnek olarak kabul edilebilir.

Çalışmada enfekte olan tutukluların örnekleri incelendi

Yayınlanan bu çalışmada, araştırmacılar, bu salgın sırasında enfekte olmuş tutuklulardan toplanan seri orta konka nazal örneklerini incelediler. Henüz yayın için hakem kurulundan onay almamış bu yazının ön baskı versiyonu medRxiv web sitesinde yayınlandı.

Çalışmaya dahil edilen PCR testi pozitif olan 95 katılımcıdan 78’i (%82) SARS-CoV-2’ye karşı tam aşılı, 15’i (%16) aşısız ve 2’si (% 2) kısmi aşılıydı.

Tamamen aşılanmış deneklerin

  • %73’üne Pfizer aşısı,
  • %18’ine Moderna aşısı,
  • %9’una Janssen aşısı uygulanmış.

Araştırmada tespit edilen bulgular

RT-PCR pozitifliğinin medyan süresi, tam olarak aşılanmış katılımcılarda da aşılanmamış katılımcılarda da 13 gün olarak hesaplandı.

Son RT-PCR pozitif sonucundan bu yana geçen süre, önceden bilinen bir SARS-CoV-2 enfeksiyonu öyküsü (aşılamadan bağımsız olarak) olan katılımcılarda 10 gün iken, önceden bilinen herhangi bir enfeksiyonu olmayan katılımcılarda 13 gündü.

Tam aşılı katılımcılar arasında ortalama pozitiflik süresi Moderna aşısı alanlar için on gün, Pfizer alanlar için 13 gün ve Janssen alıcıları için 13 gündü; ve salgından 120 gün veya daha kısa bir süre önce aşılanmış katılımcılar için 11 güne kıyasla, salgından 120 günden fazla önce tam olarak aşılanmış katılımcılar için 13 gün idi.

Ct (cycle threshold) değeri (=Eşik döngü değeri) :

Covid-19 testinde ‘CT deÄŸeri’ denilen döngü eÅŸik deÄŸeri, korona virüs için yapılan RT-PCR testlerinde ortaya çıkan bir deÄŸerdir. Bir kiÅŸinin Covid-19 pozitif olup olmadığını belirler.

Söz konusu çalışmada da RT-PCR pozitif örneklerden alınan Ct değerleri takip edilmiş.

Başlangıçtan itibaren gün sayısı ile Ct değerlerinin arttığı görülmüş.

Tam olarak aşılanmış katılımcılardan alınan numunelerdeki Ct deÄŸerleri, baÅŸlangıç ​​gününde ortalama  26.4’ten, 10. günde ortalama 32.9’a yükselmiÅŸtir.

KarşılaÅŸtırıldığında, tam olarak aşılanmamış katılımcılardan alınan numunelerdeki Ct deÄŸerleri ise baÅŸlangıç gününde ortalama 28.5’ten, onuncu günde ortalama 34.5’e yükselmiÅŸtir.

Enfeksiyon seyri boyunca aşılama durumuna göre Ct değerlerindeki bu değerlerin, istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı hesaplanmış. Tespit edilen Ct değerleri aşı ürünü, aşılamadan sonraki süre veya bilinen önceki SARS-CoV-2 enfeksiyonuna göre sınıflandırıldığında Ct değerlerinde önemli bir fark bulunmadı.

Tam aşılı katılımcılar ve tam aşılanmamış olanlar arasında viral kültür pozitifliği süresinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiş.

Çalışmanın sonucuna göre

Tamamen aşılanmış kişiler ile tam aşılanmamış kişiler arasında bulaşma potansiyeli açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Akılda kalacaklar

  • Yüksek riskli ortamlarda yaÅŸayan veya virüse yüksek oranda maruz kalanlar için aşılama durumuna bakılmaksızın önleme ve hafifletme önlemlerinin uygulanması ÅŸarttır ve devam edilmelidir.
  • Cezaevi, bakım evi gibi toplu ortamlarda, maruziyet sonrası testler ve karantina, uygulanan diÄŸer önleyici tedbirlere ek olarak bulaÅŸmayı sınırlamak için kritik olmaya devam ediyor.
  • Aşılanmış kiÅŸiler de hastalık bulaÅŸtırma potansiyeline katkıda bulunmaktadırlar.
  • Pandemi ilerledikçe ve yeni varyantlar ortaya çıktıkça, benzer araÅŸtırmalar ve enfeksiyonlu aşılanmış kiÅŸilerden bulaÅŸma potansiyeline iliÅŸkin gelecekteki çalışmalar, aşılanmış kiÅŸilerin bulaÅŸma zincirlerine katkılarını daha iyi tanımlamaya yardımcı olabilir.
  • Bir çalışmaya bakarak genelleme yapmanın yanlış olacağı unutulmamalıdır. GeniÅŸ kapsamlı çalışmaların verileri bir araya geldikçe daha net sonuçlar elde edilecektir. Ama ÅŸu bir gerçektir, pandemi sona erene kadar tam aşılı, eksik aşılı ya da aşısız herkes sosyal mesafe, maske, hijyen kurallarına dikkat etmeli, enfeksiyon durumlarında karantina tedbirleri uygulanılmalıdır.   

Derleyen: Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi  (@dralibestami)

Kaynak:

Salvatore, P. P., Lee, C. C., Sleweon, S., McCormick, D. W., Nicolae, L., Knipe, K., … & Hagan, L. M. (2021). Transmission potential of vaccinated and unvaccinated persons infected with the SARS-CoV-2 Delta variant in a federal prison, July-August 2021. medRxiv.

Benzer Yazılar
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi