10 Temmuz 2024 Çarşamba

Cinsiyetler Arası Alkol İsteği ve Ağır İçicilik Farklılıkları: Yeni Bir Araştırma Açığa Çıkarıyor

Yale Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırma, alkol isteği ve ağır içicilikle ilgili beyin devrelerinin erkekler ve kadınlar arasında bazı benzerlikler paylaştığını, ancak aynı zamanda bazı önemli farklılıklar olduğunu ortaya koyuyor.

Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullanarak Yale araştırmacıları, stres veya alkolle ilgili görüntüler gördükten sonra (nötr görüntülere kıyasla), alkol kullanım bozukluğu olan erkeklerin ve kadınların beyinlerinin farklı şekillerde tepki verdiğini gözlemledi. Bu farklılıklar, alkol isteği yoğunluğu ve gelecekteki alkol kullanımıyla da ilişkili olabilir ve alkol kullanım bozukluğuna cinsiyete özgü terapötik yaklaşımların gerekliliğini işaret ediyor.

Araştırma, Amerikan Psikiyatri Dergisi’nde 6 Mayıs’ta yayınlandı. Araştırmalar, alkol isteği güçlü olan alkol kullanım bozukluğu olan bireylerin ağır içiciliğe daha çok nüksetme eğiliminde olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar ayrıca, isteğin stresli yaşam olayları ve alkolle ilgili ipuçları, örneğin başkalarının alkol içtiğini görmek gibi durumlar tarafından tetiklenebileceğini de göstermiştir.

Ancak, bu örüntülerin erkekler ve kadınlar arasında aynı olup olmadığı daha az netti. Ancak, Yale Tıp Fakültesi’nde Psikiyatri Profesörü ve çalışmanın kıdemli yazarı Rajita Sinha, bunların aynı olmayabileceğine dair artan kanıtlar olduğunu söylüyor.

Sinha, “Son iki on yılda, Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınlar arasında aşırı içki tüketimi çok hızlı bir şekilde arttı, erkeklerden çok daha fazla” diyor. “Bu, alkol kullanım bozukluğu ile ilişkili komorbiditeler, örneğin karaciğer hastalığı, kardiyovasküler sorunlar ve kanser riski için daha fazla endişe yarattı. Bu yüzden stres ve ipucu ile ilgili isteğin erkekler ve kadınlar arasında farklı olup olmadığını görmeye karar verdik.”

Araştırma için Sinha ve meslektaşları, alkol kullanım bozukluğu olan 77 tedavi arayan yetişkin (46 erkek ve 31 kadın) topladı. fMRI taraması sırasında katılımcılar, ya stresli sahneler (örneğin bir silah yarası olan biri) veya alkolle ilgili görüntüler (örneğin bir bardaki insanlar) veya “nötr” görüntüler (örneğin şelaleler veya dağlar) gibi görüntüleri inceledi. Katılımcılar, her görüntüden sonra stres ve alkol isteklerini değerlendirdi.

Sinha, “Kadınların, stres ipuçlarını gördükten sonra erkeklere göre daha fazla stres yaşadığını bulduk” diyor. “Ayrıca, alkol ipuçları erkeklerde stres ipuçlarından daha güçlü bir istek yaratırken, kadınlarda stres ve alkol ipuçları kadınlarda aynı miktarda istek yarattı.”

Araştırmacılar, katılımcılar görüntüleri incelediği sırada beyin fonksiyonuna baktığında, duygu, ödül, stres ve duygu düzenlemesi ve dürtü kontrolü ile bağlantılı olduğu bulunan beyin devrelerinin erkekler ve kadınlar arasında farklı şekillerde yanıt verdiğini buldular.

Sinha, “Kadınlarda, bu devreler açıkça körelmişti, ancak erkeklerde hiperaktifti” diyor. “Yani her ikisinde de bozulma var, ancak farklı şekillerde.”

Katılımcıların çoğu (72), sekiz haftalık davranışsal alkol kullanımı tedavi programını tamamladı ve günlük olarak ne kadar alkol tükettiklerini bildirdi. Erkekler ve kadınlar arasında ağır içki tüketme sıklığında bir fark olmasa da, gelecekteki ağır içki tüketimi ile ilişkili beyin bölgeleri cinsiyetler arasında farklıydı.

Sinha, “Kadınlarda, anksiyete ile ilişkili beyin bölgelerindeki bozulmalar, gelecekteki ağır içki tüketimi ile ilişkiliydi” diyor. “Ancak erkeklerde, yüksek stres uyarılması ile bağlantılı alanlardaki bozulmalardı.”

Bu cinsiyet farklılıkları, istek ve altında yatan nöral korelatları, erkeklerin ve kadınların hedeflenmiş terapötik yaklaşımlardan fayda sağlayabileceğini düşündürüyor, diyor araştırmacılar. Bunlar, hem farmakolojik hem de davranışsal tedavileri içerebilir.

Genel olarak, deneyimsel, biyolojik ve demografik değişkenlikler üzerinde daha fazla düşünülmesi, alkol kullanım bozukluğu ve birçok diğer hastalık için daha iyi tedavilere yol açabilir.

Kaynak:

Milena Radoman, Ph.D., Nia Fogelman, Ph.D., Cheryl Lacadie, M.S., Dongju Seo, Ph.D., Rajita Sinha. Neural Correlates of Stress and Alcohol Cue-Induced Alcohol Craving and of Future Heavy Drinking: Evidence of Sex Differences. The American Journal of Psychiatry. 6 May 2024

Benzer Yazılar
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi