4 Ekim 2024 Cuma

Tam aşılı tanımı değişebilir mi?

Günümüzde dünyada birçok ülkede 2 aşılı olanlar, tam aşılı olarak kabul ediliyor. 3. doz olarak yapılan aşılar, hatırlatma dozu olarak tanımlanıyor.

Avustralya Sağlık Bakanı Greg Hunt, Avustralya Aşılama Teknik Danışma Grubu’nun ‘tamamen aşılanmış’ ifadesini üç COVID-19 aşısını içerecek şekilde yeniden tanımlamasını beklediği ifade etti.

Sağlık Bakanı Greg Hunt, Avustralyalıların COVID-19’a karşı tam olarak aşılanmış sayılmak için üç kez kollarını sıvamaları gerekeceğini söyledi.

Hükümetin aşı danışma grubu da “tam aşı” tanımını iki yerine üç aşı içerecek şekilde değiştirip değiştirmemeye karar veriyor. Avustralya Aşılama Teknik Danışma Grubu’nun önümüzdeki iki hafta içinde bu konuda bir karar vermesi bekleniyor. Bu arada Avustralya hükümeti, gerekirse kıştan önce tüm nüfus için dördüncü doz güçlendiriciler uygulamaya hazırlanıyor. Avustralya’da ülkenin uygun nüfusunun yaklaşık yüzde 51’i şu ana kadar üçüncü bir takviye aşısı almış durumda.

Bu karar, “tam aşılı” sayılmak için 3. doz gerekliliği açısından, dünyada alınacak ilk karar olması nedeniyle önem arz ediyor. Bilim çevreleri, bu kararın ardından birçok ülkenin benzer kararlar alabileceğini ifade ediyorlar.

Bu konuda karar vericiler ikiye bölünmüş olsalar da; Sağlık Bakanı Greg Hunt, virüse karşı tam olarak aşılanmış sayılmak için üç doz COVID-19 aşısına ihtiyaç duyulmasının “olmama ihtimalinden daha yüksek” olduğunu düşündüğünü söyledi. Avustralya’da bu kararı verecek yetkili kurum, Avustralya Aşılama Teknik Danışma Grubu’dur.

Bakan Hunt, karar ne yönde olursa olsun net olan durumun “insanları bu takviyeyi almaya teşvik ettiğimiz ve her Avustralyalı için fazlasıyla yeterli aşı ve aşının olduğudur.” dedi.

Avustralya şu anda dünyadaki en çok aşılanan ülkelerden biri durumunda.

 

Neden Üçüncü Doz

 

Omicron’a karşı aşı koruması iki nedenden dolayı azalır.

İlk olarak, aşılama ile üretilen antikorlar zamanla yavaş yavaş azalır . Şu anda COVID aşısının piyasaya sürülmesinde bir yıldan fazla olan birçok ülke var, çok sayıda insan ikinci COVID aşısını altı aydan fazla bir süre önce aldı.

Yapılan araştırmalar, 6 aylık süreçte antikor seviyelerinin önemli ölçüde düşeceği yönünde.

İkinci neden, omicron’un mutasyon kümelenmesi nedeniyle aşı kaynaklı bağışıklıktan kaçabilmesidir. Spike proteini (virüsün hücrelerimize erişmesine yardımcı olan kısım), deltalardan ve aşılarımızın dayandığı orijinal virüsten önemli ölçüde farklıdır.

Spike proteinin kritik kısmı “reseptör bağlanma alanıdır”. Virüsün girebilmesi için hücrelerimizde bulunan ACE-2 adlı bir proteine ​​kilitlenir. Delta, reseptör bağlama alanında iki mutasyona sahipti ve Beta’da üç mutasyon vardı. Omicron, reseptör bağlanma alanında 15 mutasyona sahiptir. Sonuç olarak, aşının neden olduğu antikorların yalnızca bir kısmı yine de omicron’un sivri ucuna bağlanacak ve onun hücrelerinize girmesini engelleyecektir.

Bu nedenle, özellikle ikinci dozunuzun üzerinden aylar geçmişse, şu anda sadece iki dozla “tam aşılanmış” olduğunuzu gerçekten iddia edemezsiniz.

Şiddetli hastalık ve hastaneye yatışlara karşı bir miktar koruma devam etmektedir. Birleşik Krallık verileri, iki doz AstraZeneca veya Pfizer’in ikinci dozdan altı ay sonra hastaneye kaldırılmaya karşı yaklaşık %35 koruma sağladığını göstermektedir.

Bu nedenlerle ortaya çıkan kanıtlar, iki doz COVID aşısının ikinci aşıdan beş ila altı ay sonra omicron enfeksiyonuna karşı sadece %0-10 koruma sağladığını göstermektedir.

Takviye dozu olmak, antikorların seviyesini artırır. Bu, özellikle bu antikorların yalnızca bir kısmı koruyucu olduğu için omikron için önemlidir. Ortaya çıkan kanıtlar, semptomatik omikron enfeksiyonundan korunmanın, Pfizer veya Moderna rapel dozundan iki ila dört hafta sonra %60-75’e geri döndüğünü göstermektedir.

Bununla birlikte, üçüncü doz koruması da 15 hafta sonra omicron enfeksiyonuna karşı %30-40’a kadar düşer.

Bu nedenle, ne yazık ki aşılanmaya ya da daha önce enfekte olarak kazanılan bağışıklıklara rağmen tekrar enfeksiyon geçirmek, hala yaygın olacaktır. Neyse ki, hastaneye yatmaya karşı koruma, Pfizer rapel dozundan sonra yaklaşık %90’a varan ve 10-14 hafta sonra yalnızca %75’e ve Moderna rapel dozundan dokuz hafta sonrasına kadar %90-95’e düşerek çok daha yüksek kalır.

Gelecekte, kim bilir grip aşısı ile birlikte yıllık bir COVID aşısı alabiliriz. Tedaviler de iyileşecek, böylece evde semptomları en aza indirebiliriz.

Bu gelişmeler, virüsün üzerimizdeki etkisini azaltacak, bu nedenle sonunda COVID, kesintiye neden olmayan öngörülebilir bir bulaşma düzeyine sabitlenecek, yani endemik hale gelecek.

Mevcut bağışıklığınız, her yıl doğal olarak edinilen enfeksiyonlarla güçlendirilecek veya neredeyse her zaman asemptomatik veya çok düşük (soğuk algınlığına benzer) semptomlar olacaktır.

Bununla birlikte, yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış veya kronik hastalıkları olanlar gibi daha savunmasız olanlar için aşılar daha az etkilidir ve virüs yine de grip gibi ciddi hastalıklara ve ölüme neden olabilir. Bu nedenle, bu bireyleri daha iyi koruyacak yeni tedavi yaklaşımlarına yönelik araştırmaları ilerletmeye devam etmeliyiz.

Kaynak:

Medicalxpress.com

Skynews.com

Benzer Yazılar
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi