3 Aralık 2024 Salı

12 yaş altı çocuklara koronavirüs aşısı yapılması gerekiyor mu?

ABD’de St. Louis’de Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından pediatrik COVID-19 aşısı klinik denemeleri bir süreden beri devam etmektedir. Yaşları altı ay ile 11 arasında değişen yaklaşık 140 bölge çocuğu, ABD ve Kanada’daki yaklaşık 100 tıp kurumunu kapsayan bir klinik araştırmanın parçası olarak St. Louis Çocuk Hastanesinde iki aşamalı Moderna aşısı veya plasebo alacaklar.

Araştırma kapsamında Ağustos ayından beri 6 ile 11 yaş arasındaki çocuklara koranavirüs aşısı uygulaması yapılmaya başlandı. Ardından 2 ile 5 yaş arasındaki çocuklar ve daha sonra altı aylıktan iki yaşına kadar olan çocuklar çalışma kapsamına alınacak.

Bu çalışmada amaç, çocukların aşıyı ne kadar iyi tolere ettiğini ve bağışıklık tepkilerini belirlemeyi amaçlıyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Moderna aşısı için daha önce 18 yaş ve üstü yetişkinlerde aşı için acil kullanım izni vermiş idi. Bu çalışmadan gelen sonuçlara göre firma FDA’ya çocuklarda da aşının kullanımı için başvuru yapacak.

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalın’dan yapılan açıklamada “Çocuklar için güvenli ve etkili COVID-19 aşıları geliştirmek, pandemiyi kontrol etmek ve hayatı normale döndürmek için çok önemli olacak” dediler. Artık çok iyi biliyoruz ki; çocuklar SARS-CoV-2 ile enfekte olabiliyorlar ve virüsü başkalarına da bulaştırabiliyorlar. Dolayısıyla çocukların da aşılanması toplumsal bağışıklığın oluşumu için önemli bir aşama olacak. Çocukların aşılanması hem kendi korunmalarına hem de evlerinde ve yaşadığı topluluklarda beraber yaşadıkları kişilerin dolaylı olarak korumalarına imkan verecek.

Washington Üniversitesi öğretim üyeleri yaptıkları açıklamalarda; bu araştırmanın pandemi sürecinin geleceğinin belirlenmesi açısından çok önemli olduğunu belirtiyorlar:

  • Basitçe söylemek gerekirse, aşılar hayat kurtarır. Yakın zamanda COVID-19’dan önemli komplikasyonları olan bazı süper hasta çocukları tedavi ettik. Fakat daha fazla çocuğu hasta olmaktan korumak için “Aşı”lara ihtiyacımız var.

Çocukların okula dönmeleri bu çalışmayı daha da önemli kılmakta. Toplumsal hareket arttıkça artan delta varyantı nedeniyle önem bir kat daha artmakta. Ağustos ayında Moderna, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada genelinde 13.275 çocuğu kaydetmek için çalışmanın boyutunu neredeyse iki katına çıkardı.

Küçük çocuklarda yapılan yeni çalışma, randomize, çift kör ve plasebo kontrollü olarak yapılıyor. Bu metot klinik araştırmalar için altın standarttır. Bu, çocukların aşı veya plasebo almak üzere rastgele seçildiği ve ne ailelerin ne de aşıyı uygulayan sağlık profesyonellerinin katılımcıların aşı mı yoksa plasebo mu aldıklarını bilmedikleri anlamına gelir. Kanada ve Amerika’da yürütülen bu araştırmada erişkinlerde olduğu gibi, enjeksiyonlar 28 gün arayla üst kol veya uyluğa yapılıyor.

Washington Üniversitesi sahasında, beyaz olmayan çocuklar, araştırmaya katılanların yarısını oluşturacak ve araştırmacıların aşının etkinliğini ırka göre de değerlendirmelerine olanak tanıyacak.

Sağlık çalışanları, teletıp randevuları ve yerinde ziyaretler yoluyla çocukların sağlığını ve olası tepkilerini izliyor. Çocuklar ve ebeveynleri, olası semptomları kaydetmek ve sağlık bakım ziyaretlerini takip etmek için elektronik günlükler tutuyorlar.

St. Louis bölgesinde yaşayan ebeveynlerde, çocuklarının araştırmaya katılmasından duydukları heyecanı dile getiriyorlar.

Bu çerçevede, Johns Hopkins Üniversitesi ve Washington Üniversitesi, COVID-19’un gençler üzerindeki etkisini ve pediatrik aşıların COVID-19’da oynayabileceği rolü tartışmak üzere klinik, bilimsel, düzenleyici ve özel sektör liderlerini bir araya getirerek sempozyumlara da ev sahipliği yapıyor. Bu sempozyumlarda hem bilimsel çalışmalar tartışılıyor, hem de vatandaş bilinçlendiriliyor.

Sanal gerçekleşen bu sempozyumlarda birkaç temel alana odaklanılıyor:

  • COVID-19’un 5 ila 12 yaş aralığındaki gençler ve aileleri üzerindeki geniş etkisi
  • Gençlik aşı geliştirmede mevcut durum
  • Küresel aşı kıtlığının ve gençlerin aşılanmasının etik yönleri

Kaynak:

www.washington.edu
www.medicine.wustl.edu

Benzer Yazılar
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi