23 Kasım 2024 Cumartesi

Akıllı telefon uygulaması ile COVID-19 teşhisi konulabilir mi?

Akıllı telefon uygulaması ile COVID-19 hızlı test

COVID-19 salgınıyla mücadele etmenin ve ülke çapında toplulukları tamamen yeniden açmanın önündeki en büyük engellerden biri, toplu hızlı testlerin mevcudiyetidir. Kimin enfekte olduğunu bilmek, hem politika yapıcılar hem de vatandaşlar için virüsün potansiyel yayılması ve tehdidi hakkında değerli bilgiler sağlayacaktır.

İnsanlar sonuçları için birkaç gün veya laboratuvar testlerinin işlenmesinde bir birikim olduğunda daha uzun süre beklemek zorundadır. Ve durum, enfekte kişilerin çoğunun hafif semptomları olması veya hiç semptom göstermemesi, ancak yine de virüsü taşıyıp yaymasıyla daha da kötüleşiyor.

Bugünlerde gündemde hep aşı konusu var. Ve güzel gelişmeler var. Ama şu unutulmamalı ki; hızlı test ve tedavi de pandemi ile mücadelede çok önemlidir.

Özellikle hızlı ve yaygınlaştırılmış test, aşı tüm dünyaya yaygınlaşana kadar elimizi güçlendirecektir.

Hızlı testle ilgili bizleri heyecanlandıran bir çalışmanın sonuçları birkaç gün önce California Üniversitesindeki bilim insanları tarafından yayınlandı.  

Burun deliklerinizi temizlediğiniz pamuklu çubuğu bir cihaza koyduğunuzu ve 15 ila 30 dakika içinde telefonunuzda size COVID-19 virüsü bulaşıp bulaşmadığını söyleyen bir okuma aldığınızı hayal edin. 

Cell bilim dergisinde yayınlanan bu çalışmada, bilim insanları, 30 dakikadan kısa sürede doğru sonuçlar elde etmek için bir akıllı telefon kamerası kullanan COVID-19 için CRISPR tabanlı bir testin teknolojisini özetledi.

Eğer geliştirilen yöntem tam olarak uygulamaya geçerse, COVID-19’un yayılmasını kontrol etmeye yardımcı olmak için hızlı ve düşük maliyetli testler sağlanmış olacak.

Bu çalışmada kullanılan teknoloji olan CRISPR-Cas genom düzenlemesi keşfeden Jennifer A. Doudna kısa süre önce 2020 Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmış idi.

Yeni teşhis testleri yalnızca pozitif veya negatif bir sonuç oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda belirli bir örnekteki viral yükü (veya COVID-19’a neden olan virüs olan SARS-CoV-2 konsantrasyonunu) da ölçer.

Aynı zamanda, tekrarlanan testlerle birleştirildiğinde, viral yükü ölçmek, bir enfeksiyonun artıp azalmadığını belirlemeye de yardımcı olabilecek.

Bir hastanın enfeksiyonunun seyrini izlemek, sağlık uzmanlarının enfeksiyonun aşamasını tahmin etmelerine ve gerçek zamanlı olarak iyileşme için ne kadar süreye ihtiyaç duyulacağını tahmin etmelerine yardımcı olabilir.

Kaynak: Parinaz Fozouni et al, Amplification-free detection of SARS-CoV-2 with CRISPR-Cas13a and mobile phone microscopy, Cell (2020). DOI: 10.1016/j.cell.2020.12.001

 

Benzer Yazılar
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi