6 Aralık 2024 Cuma

AÇLIK, BEYNİNDEKİ ÖZEL NÖRONLARI ETKİLEYEREK BAĞIŞIK SİSTEMİNİ DÜZENLİYOR

Oruç tutmanın, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olabileceğine dair araştırmalar devam ediyor. Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları bir çalışmada, orucun bağışıklık sistemini düzenleyen sinirsel süreçleri açıklığa kavuşturmaya çalıştılar.

Araştırmada, ventrolateral medulla (VLM) adı verilen beyin bölgesindeki katekolaminerjik (CA) nöronlar üzerinde odaklanıldı. Bu nöronların oruç sırasında aktive olduğu ve bağışıklık sisteminin T hücrelerinin dağılımını etkilediği tespit edildi. Özellikle, açlıkla aktive olan bu nöronların T hücrelerinin kemik iliğine yönlendirilmesini sağladığı ve otoimmün hastalıkların gelişimini hafifletebileceği görüldü.

Araştırma ekibinden Liang Wang, “Diyetle oruç tutmak, bağışıklık hücrelerinin dağılımını ve işlevini belirgin şekilde etkiliyor ve güçlü bağışıklık bastırıcı etkiler yaratıyor.” dedi. Ancak, bu sürecin tam olarak nasıl çalıştığı hala belirsizliğini koruyor.

Bu keşfedilen sinir mekanizması, aralıklı orucun bağışıklık sistemine sağladığı faydaların anlaşılmasına katkıda bulunabilir. Ayrıca, otoimmün hastalıkların önlenmesi ve tedavisi üzerine geliştirilecek oruçla ilişkili terapötik müdahalelere yeni bir perspektif sunabilir.

Kaynak: Wang, L., Cheng, M., Wang, Y., Chen, J., Xie, F., Huang, L. H., & Zhan, C. (2024). Fasting-activated ventrolateral medulla neurons regulate T cell homing and suppress autoimmune disease in mice. Nature Neuroscience, 1-9.

Benzer Yazılar
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi