3 Temmuz 2024 Çarşamba

Ağrısız Doğum ile Endişelerinizden Kurtulun

Özel Meltem Hastanesi Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları ağrısız doğum yöntemini ve bu durumun kişiye kazandırdığı avantajları anne adayları için anlattı.

Bilindiği üzere doğum ağrısı ağrıların en şiddetlilerinden biridir ve genelde hemen hemen tüm kadınlarda büyük bir korkuya neden olmaktadır. Doğum esnasında rahmin kasılması, ıkınma gibi tekrar eden eylemler sürecinde ağrının giderilmesi ise hem anne adayının hem de çocuğun sağlığı açısından oldukça önemlidir. ‘Epidural Anestezi’ yada halk arasındaki adıyla ağrısız doğum veya prenses doğum olarak’da bilinen yöntem, hem normal doğumda hem de sezaryen doğumda çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sayede anne adayları tereddütsüz bir şekilde normal doğum sürecine girebilmektedirler. Önemli olan bu operasyonun tam donanımlı bir hastanede ve uzman bir doğum uzmanı tarafından gerçekleştirilmesidir.

Epidural Anestezi (Ağrısız Doğum) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Özel Meltem Hastanesi Kadın hastalıkları ve doğum Uzmanları konuyla alakalı epidural anesteziyi şu şekilde açıklamaktadırlar ; ‘Epidural Anestezi’ dediğimiz yöntem, vücudun belirli bir yerinde oluşan ağrı iletimini durduran bölgesel bir anestezi türüdür. Bu sayede operasyon esnasında kadının direnci doğum yapabilecek bir ağrıya indirgenebilir. Kas gevşemesine neden olan bu anestezi ile kadın rahatlar. ‘ Bu şekilde doğumun daha kontrollü ve sağlıklı geçtiğini belirten kadın doğum uzmanları hamile bir bayanın ağrılarına negatif etki yaratan korku faktörüne’de değinmektedir. Gebelik öncesi kadında ağrıya sebep olan iki faktör vardır; endişe ve konuyla alakalı yeterli bilgi sahibi olmaması… Yaşanan korku ve bilgisizlik kadının sancı sürecini negatif yönde etkilemektedir. Doğum ile ilgili yeterli bilginin olmaması da kadında psikolojik olarak gerilime ve bu nedenle acıya neden olabilmektedir. Unutulmamalıdır ki doğum ile ilgili edinilecek bilgi, doğum yapacak olan kadının kendisini neleri beklediğini bilmesi açısından son derece önemlidir. Bunu bilerek bilinçli bir şekilde doğuma girecek olan anne adayı bu duruma psikolojik olarak daha dayanıklı olacaktır. ‘ demektedir.

Hangi Durumlarda Epidural Anestezi Tercih Edilir?

Burada annenin bilinçli olarak, isteyerek doğum sürecine tanıklık etme isteği önemlidir. Acil cerrahi müdahaleyi gerektirmeyen yüksek riskli durumlar ile epidural uygulamayı zorlaştıracak veya riski arttıracak hematolojik bir durum yok ise tüm doğum hastalarında bu yöntem tercih edilmektedir.
Epidural Anestezi Süreci Nasıldır?

Buradaki temel amaç en az ağrı ile operasyonun gerçekleştirilmesidir. Bu tekniğin gerçekleştirilebilmesi için bazı ön koşulların olduğunu belirten Meltem Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum uzmanları; 38-42 haftalık bir gebelik süreci olması, bu gebelik sürecinin problemsiz bir şekilde geçmiş olması, düzenli rahim kontraksiyonlarının olması, baş gelişte tek bebek olması ve annenin gönüllü olması gerekmektedir. Uygulanan işlem ise anestezi uzmanına göre oturur pozisyonda veya yan yatar şekilde yapılabilir. İlk olarak annenin sırt bölgesi steril bir solusyon ile silinir. Bel kısmını oldukça belirgin hale getirecek bir pozisyona getirilir. İki bel omuru arasında lokal anestezi yapılarak iğne ile girişim yapılır. İğne içerisinden 1mm çapında plastik bir katater yerleştirilerek iğne çıkarılır. Ardından hastanın buna tepki vermesi beklenir. 20 ila 25 dakikalık bir süre sonunda hasta buna cevap verir. Ayaklarda ısınma, karıncalanma ve göbeğe kadar yayılan bir uyuşma hissedilir. Bundan sonra doğum işlemi süresince herhangi bir ağrı hissedildiğinde ilaç tekrarlanabilmektedir. Doğum işlemi gerçekleştikten sonra ise katater çıkartılır.’ Özel Meltem Hastanesi Kadın doğum hastalıkları ve doğum uzmanları iyileşme süreci ile ilgili olarak da; ‘Bilinci yeterince açık, ağrı veya sızısı olmayan hastanın iyileşme sürecinin oldukça hızlı olacağını söylediler.

Hangi Durumlarda Epidural Anestezi Tercih Edilmez?

Annenin duruma fiziken ve ruhen hazır olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bebeğin ve annenin yüksek risk altında bulunduğu durumlarda bu yöntemin başarılı olamayacağını söylemektedir. Eğer böyle bir risk durumu var ise genel anestezi tercih edilmektedir. Epidural anestezi, hamile kadının bel bölgesinde özel bir pozisyonla uygulandığı için kadının pozisyonuyla ilgili meydana gelebilecek enfeksiyon, önceden geçirilmiş ortopedik cerrahi operasyonlar, kanama diyatezi, aşırı şişmanlık gibi problemlerden dolayı uygulanamaz.

Benzer Yazılar
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi