23 Kasım 2024 Cumartesi

Bebeklerin motor gelişimleri “Akıllı tulum” ile değerlendirilecek

Helsinki Üniversitesi tarafından yapılan ve Communications Medicine’da yayınlanan bir araştırmada “yeni giyilebilir teknoloji” ile küçük çocukların nörolojik gelişimini değerlendirmenin artık daha kolay olacağı belirtiliyor.

Erken motor değerlendirme, nörogelişimsel sorunların erken tespitini ve bunların terapötik müdahalelerini desteklemek için çok önemlidir.

Bebeklerin erken gelişim sırasında motor yeteneklerinin güvenilir bir şekilde değerlendirilmesinin amaçlandığı bu teknolojide akıllı giysiler kullanılıyor. Akıllı tulum, çocukların nörolojik gelişimini değerlendirmeye ve tahmin etmeye yardımcı olan birden fazla hareket sensörüyle donatılmış giyilebilir bir tıbbi cihazdır. Tulumla bebeklerin motor değerlendirilmesi, İngilizce anlamının baş harfleri ile MAIJU (Motor Assessment of Infants with a Jumpsuit ) denilen yöntem rutin olarak kullanılma aşamasına gelirse; nörolojik gelişim bozukluğu olan bebeklerin erken tanı alması sağlanmış olacak.     

Çalışmada, bilim insanları, çoğunlukla çocukların kendi ev ortamında, kendiliğinden oyun sırasında MAIJU tulumunu kullanarak 5 ila 19 aylık bebekleri ölçtüler. Çalışmanın başında, bebeklerin duruşları ve hareketleri, bu çalışma için özel olarak geliştirilmiş bir hareketlilik açıklama şeması kullanılarak bir video kaydından görsel olarak tanımlandı. Bu bilgi daha sonra, her çocuğun oyun süresinin her saniyesi için aynı duruşları ve hareketleri, eğitimli bir uzman tarafından görsel değerlendirmeye eşit bir doğrulukta tanımak için makine öğrenimine dayalı bir algoritmayı eğitmek için kullanıldı.

Giyilebilir ürününün geliştirilmesinde, makine öğrenimi algoritmalarının oluşturulması büyük bir atılım olarak kabul edilebilir.

 

Nörolojik gelişimi incelemek için yeni yöntemler

Araştırmaya göre, akıllı tulum ve ilgili analitik çözümler, çocuğun motor olgunlaşmasının benzeri görülmemiş bir doğrulukla değerlendirilmesine ve izlenmesine olanak tanıyor. Bu ilerleme, örneğin erken klinik teşhis ve diğer gelişimsel değerlendirmelerde birçok yönden kullanılabilir ve aynı zamanda çeşitli tıbbi tedaviler ve terapilerde etkinliği ölçmeyi mümkün kılar.

Bu gelişme ile birlikte, bir bebeğin motor gelişiminin hastane veya özel laboratuvar ortamı dışında da değerlendirilmesi imkanı ortaya çıkmış oluyor. Böylece bebeklere ev veya kreş gibi doğal yaşam ortamlarında gelişimsel değerlendirmeler yapmamız mümkün olabilecek.

Nörogelişimsel gecikmeler ve ilgili zorlukların erken tanımlanması, çocuğun yaklaşan gelişimini ve yaşam boyu nörobilişsel performansını destekleme imkanı sağlayacaktır.  Bu da daha sağlıklı nesiller demektir.

 

Çocuklar yeni şeyler öğrenmek için hareket ederler

Küçük bir çocuğun motor gelişiminin diğer tüm nörobilişsel gelişimlerden bağımsız olmadığı artık yaygın olarak kabul edilmektedir. Çocuğun doğuştan gelen güçlü hareket dürtüsü, açık bir ihtiyaçtan ortaya çıkmıştır. Çocuk, deneyim kazanmak ve çevresindeki çevreden bir şeyler öğrenmek için çok hareket etmelidir.

Bu nedenle, çocukları günlük yaşam durumlarında mümkün olduğunca doğal ve mümkün olduğunca hareket etmeye teşvik etmek önemlidir. Motor veya diğer nörolojik sorunları olan bir çocuğun, günlük yaşamını devam ettirebilmesi için özel desteğe veya terapilere ihtiyacı olacaktır. Akıllı tulum, bu gibi durumlarda daha iyi terapötik stratejiler bulmayı ve bu tür terapilerin etkinliğini değerlendirmeyi de mümkün kılacaktır.

 

Giyilebilir cihazların geliştirilmesi yeni uygulamalara imkan verecektir

Bu yöntem otomatikleştirilebilir ve çok geniş kullanım için büyütülebilirse bu teknoloji, daha büyük çocuklar ve hatta yaşlılar gibi diğer hasta gruplarına yardımcı olacak giyilebilir çözümler geliştirmeye uyarlanabilir.

 

Kaynak:

Airaksinen, M., Gallen, A., Kivi, A., Vijayakrishnan, P., Häyrinen, T., Ilén, E., … & Vanhatalo, S. (2022). Intelligent wearable allows out-of-the-lab tracking of developing motor abilities in infants. Communications Medicine2(1), 1-14.

Benzer Yazılar
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi