7 Ekim 2024 Pazartesi

COVID-19’dan iyileşenlerin tekrar hasta olma riskleri çok düşük

İki yeni çalışma, COVID-19’a sahip olmanın gelecekteki enfeksiyonlara karşı bir miktar koruma sağlayabileceğine dair cesaret verici kanıtlar sunuyor. Araştırmacılar, koronavirüse karşı antikor üreten kişilerin altı aya kadar ve belki daha uzun bir süre boyunca tekrar pozitif test etme olasılığının çok daha düşük olduğunu buldular.

Bu sonuç, bir virüse bağlanan ve ortadan kaldırılmasına yardımcı olan maddeler olan antikorların oluşması için yapılan aşıların etkinliğinin uzun süre süreceği anlamına da geliyor.

Araştırmacılar, doğal enfeksiyonlardan antikorları olan kişilerin, virüsü yeniden kapma konusunda “etkili bir aşıdan alacağınızla aynı koruma” sağlayacağını gösterdiler.  

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü’nün yaptığı çalışmaya göre yeniden enfekte olmak “çok ama çok nadir” bir durum.

New England Journal of Medicine tarafından 23 Aralık 2020 günü yayınlanan çalışma, Birleşik Krallık’taki Oxford Üniversite Hastanelerinde  çalışan 12.500 sağlık çalışanını kapsıyor.

Çalışmaya dahil edilen kişilerden, başlangıçta koronavirüs antikorlarına sahip olan 1.265 kişiden sadece ikisinde, sonraki altı ay içinde aktif enfeksiyonu tespit etmek için uygulanan testlerin pozitif sonuç verdiği görülmüş. Ve bu iki kişide de hiçbir semptom gelişmemiş.

Daha önce enfekte olmamış, başlangıçta antikorları olmayan 11.364 sağlık çalışanının 223’ünün takip eden yaklaşık altı ay içinde enfeksiyon tarama testlerinin pozitif çıktığı görülmüş.

Ulusal Kanser Enstitüsü araştırması ise, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki iki özel laboratuvardan antikor testleri yaptıran 3 milyondan fazla insanı içeriyor. Başlangıçta antikorlara sahip olanların yalnızca % 0.3’ü daha sonra koronavirüs testleri pozitif sonuç verirken; aynı dönem aralığında daha önce hastalık geçirmeyenlerin % 3’ünde test sonuçlarının pozitif olduğu görülmüştür.  

Her iki araştırmanın da daha önce hastalık geçirenlerde yani virüse karşı antikor oluşturmuş kişilerde aynı risk azalmasını gördüklerini görmek çok sevindirici bir durum.

Ulusal Kanser Araştırma Enstitüsünün çalışmasında ikinci bir enfeksiyona yakalanma olasılığının 10 kat daha düşük olduğu görülmektedir.

Antikorların kendileri direkt koruma sağlayabildikleri gibi, bağışıklık sisteminin T hücreleri gibi diğer bölümlerinin herhangi bir yeni maruziyetle savaşabilecek şekilde kodlanmış olabilirler.

Ama dikkat edeceğimiz bir nokta var. O da bu bağışıklığın ne kadar kalıcı olduğunu bilmiyoruz. Az da olsa ” COVID-19’u birden fazla kez alan kişilerin vakaları” bilim çevrelerince doğrulandı. Bu nedenle “insanların yeniden enfeksiyonu önleyerek kendilerini ve başkalarını korumaları şart.”

Kaynak: Antibody Status and Incidence of SARS-CoV-2 Infection in Health Care Workers List of authors.

Sheila F. Lumley, B.M., B.Ch., Denise O’Donnell, B.Sc., Nicole E. Stoesser, M.B., B.S., D.Phil., Philippa C. Matthews, F.R.C.P., D.Phil., Alison Howarth, Ph.D., Stephanie B. Hatch, Ph.D., Brian D. Marsden, D.Phil., Stuart Cox, Tim James, Ph.D., Fiona Warren, B.Sc., Liam J. Peck, D.Phil., Thomas G. Ritter, B.A., et al., for the Oxford University Hospitals Staff Testing Group December 23, 2020, DOI:10.1056/NEJMoa2034545

Benzer Yazılar
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi