6 Temmuz 2024 Cumartesi

D vitamininin Otizm spektrum bozukluğu gelişiminde etkisi

Queensland Üniversitesi’nden araştırmacılar, anne adayındaki D vitamini eksikliğinin, otizm spektrum bozukluğunun neden erkeklerde üç kat daha yaygın olduğunu açıklayabileceğini bildirdiler.

Hamilelik sırasında D vitamini eksikliğinin, erkek sıçanların gelişen beyninde testosteronda artışa neden olduğu bulundu.

Otizm spektrum bozukluğunun biyolojik nedeni bilinmemektedir. Ancak birçok risk faktöründen birinin (annelerde düşük D vitamini) erkek fetüslerin beyninde ve anne kanında testosteronda artışa neden olduğu tespit edildi.

D vitamini, özellikle kalsiyum emilimi için çok önemlidir. Ama vücutta birçok ek rolü de vardır.

Daha önce yayınlanan başka bir çalışmada da hamilelik sırasında farelere D vitamini takviyesi verilmesinin yavrularında otizm spektrum bozukluğu benzeri özellikleri tamamen engellediği gösterilmiştir.

Araştırmacılar, gelişmekte olan beynin testosteron gibi seks hormonlarına aşırı maruz kalmasının otizm spektrum bozukluğunin altında yatan bir neden olduğu düşünüyorlar.

Sıçan annelerinin düşük D vitamini diyeti ile beslendiğinde, erkek fetal beyinlerinin yüksek düzeyde testosterona maruz kaldığı ve ardından otizm spektrum bozukluğu bulguları gösterdiği görüldü.

Bu çalışma, hem otizm spektrum bozukluğu gelişimi üzerine D vitamini eksikliğinin etkisini, hem de bu bozukluğun erkeklerde neden daha yaygın olduğuna olası bir katkı yapması açısından önemli olarak kabul edilebilir.

Kaynak: Developmental vitamin D deficiency increases foetal exposure to testosterone, Molecular Autism volume 11, Article number: 96 (2020), Asad Amanat Ali, Xiaoying Cui, Renata Aparecida Nedel Pertile, Xiang Li, Gregory Medley, Suzanne Adele Alexander, Andrew J. O. Whitehouse, John Joseph McGrath & Darryl Walter Eyles

Benzer Yazılar
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi