6 Temmuz 2024 Cumartesi

SARS-CoV-2’nin Bulaşmasını Engelleyen İlaç

Georgia Eyalet Üniversitesi Biyomedikal Bilimler Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, SARS-CoV-2 enfeksiyonuna karşı kullanılmak üzere tasarlanan yeni bir antiviral ilaç olan MK-4482 / EIDD-2801 veya Molnupiravirin tedavinin başlanmasından sonraki ilk 24 saat içinde virüs bulaşmasını tamamen bastırdığını keşfetti.

Georgia Eyaletinden Seçkin Üniversite Profesörü Dr. Richard Plemper liderliğindeki grup, ilacın influenza virüslerine karşı etkili olduğunu keşfetti .

Plemper, “Bu çalışmanın SARS-CoV-2 bulaşmasını hızla engelleyen ağızdan temin edilebilen bir ilacın geliştirilmesi açısından çok önemli olduğunu” belirtiyor. Eğer faz 3 aşama çalışmalarla da bu ilacın etkinliği gösterilirse; koronavirüs tedavisinde çok şey değişecek.

Toplu aşılama tüm dünyada yaygınlaşana kadar SARS-CoV-2’nin geniş çapta yayılımını kesintiye uğratmak, COVID-19’u yönetmek ve pandeminin yıkıcı sonuçlarını hafifletmek için çok önemlidir.

İlaç, hastanın şiddetli hastalığa ilerlemesini engelliyor, bulaşıcı fazı kısaltıyor. Böylece uzun süreli hasta izolasyonunun duygusal ve sosyoekonomik etkisini azaltmak ve yerel salgınları durdurmak çok daha kolay olacak.

MK-4482 / EIDD-2801’in solunum RNA virüslerine karşı geniş spektrumlu aktiviteye sahip olduğu ve enfekte hayvanların ilaçla ağız yoluyla tedavi edilmesinin, saçılan viral partikül miktarını birkaç büyüklük sırasına kadar düşürdüğü ve bulaşmayı önemli ölçüde azalttığı belirtiliyor.

Nature Microbiology’de yayınlanan çalışmada, bilim insanları MK-4482 / EIDD-2801’i SARS-CoV-2’ye karşı yeniden tasarladı ve ilacın virüs yayılmasını durdurma üzerindeki etkisini test etmek için bir memeli hayvan türü olan dağ gelinciği modelini kullandı.

Araştırmacılar, makalede gelinciklerin neden uygun bir test modeli olduğuna açıklıyorlar:

Gelincikler SARS-CoV-2’yi kolayca yayıyorlar ve çoğunlukla şiddetli hastalık geliştirmiyorlar. Bu da genç yetişkinlerde yayılmaya çok benziyor.

Yapılan çalışmada, araştırmacılar yaban gelinciğine SARS-CoV-2 bulaştırdılar ve hayvanlar burundan virüs atmaya başladığında MK-4482 / EIDD-2801 ile tedaviye başladılar.

Enfekte olanları bir arada barındırdıkları aynı kafeste tedavi edilmemiş yaban gelinciği ile kaynak hayvanları tedavi ettiklerinde, temaslıların hiçbirinin enfekte olmadığını görmüşler. Karşılaştırıldığında, plasebo alan tüm kaynak yaban gelinciklerinin ise temas sonrası enfekte oldukları gözlenmiş.

Bu dağ gelinciği tabanlı veri, MK-4482 / EIDD-2801 (Molnupiravir) ile tedavi edilen hastaların ilaç tedavisinin başlangıcından sonraki 24 saat içinde bulaştırıcı özelliklerinin bastırıldığını gösteriyor.

 

Kaynak: Robert M. Cox et al. Therapeutically administered ribonucleoside analogue MK-4482/EIDD-2801 blocks SARS-CoV-2 transmission in ferrets, Nature Microbiology (2020). DOI: 10.1038/s41564-020-00835-2

Benzer Yazılar
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi