COVID-19 hastalarının akciğer otopsilerinden elde edilen veriler | Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
3 Ekim 2024 PerÅŸembe

COVID-19 hastalarının akciğer otopsilerinden elde edilen veriler

COVID-19’dan vefat eden insanlardan alınan akciÄŸer otopsisi ve plazma örnekleri, SARS-CoV-2 virüsünün nasıl yayıldığına ve akciÄŸer dokusuna nasıl zarar verdiÄŸine dair daha net bilgiler saÄŸladı. Ulusal SaÄŸlık Enstitülerindeki bilim adamları ve iÅŸbirlikçileri, Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan bilgilerin, özellikle yüksek riskli insanlar arasında ciddi ve uzun süreli COVID-19 vakalarını tahmin etmeye yardımcı olabileceÄŸini ve etkili tedavileri bilgilendirebileceÄŸini söylüyorlar.

18 vakadan akciğer örnekleri ve plazma örnekleri ile yapılan çalışma virüsün hücrelere nasıl ve ne türlü zarar verdiğini ortaya koymaya çalışıyor. Bilim insanları, bu verilerin yeni COVID-19 tedavilerinin geliştirilmesine ve mevcut tedavilerin hastalık ilerlemesinin farklı aşamalarında ne zaman kullanılacağının belirlenmesinde yardımcı olabileceğini ifade ediyorlar.

Bulgular, COVID-19’a neden olan virüs olan SARS-CoV-2’nin akciÄŸerlerde nasıl yayıldığı, bağışıklık sistemini nasıl etkilediÄŸi, çözülmeyen yaygın tromboza neden olduÄŸu ve akciÄŸer yetmezliÄŸi, fibrozis ve bozulmayı teÅŸvik eden sinyal yollarını nasıl hedeflediÄŸi hakkında ayrıntıları içeriyor.

Araştırmacılar, araştırmada incelenen vakaların özellikle yaşlı, obez veya diyabetli COVID-19 hastaları olduğunun altını çiziyorlar.

Vakalarda ortak nokta, kana uygun oksijen akışını engelleyen ve sonunda akciÄŸerleri kalınlaÅŸtıran ve sertleÅŸtiren yaygın alveolar hasarlarının olması.  

Ayrıca bu çalışma bize SARS-CoV-2’nin akciÄŸerlerdeki bazal epitel hücrelerini doÄŸrudan enfekte ettiÄŸini ve bu hücrelerin hasarlı hava yollarını ve akciÄŸerleri onarma ve saÄŸlıklı doku oluÅŸturma temel iÅŸlevlerini engellediÄŸini gösteriyor. Bu da sürecin bize influenza virüslerinin akciÄŸerlerdeki hücrelere saldırma biçiminden farklı olduÄŸunu gösteriyor. Sürecin farklılığı, bilim insanlarına SARS-CoV-2’e etkili antiviral terapötikleri deÄŸerlendirirken veya geliÅŸtirirken yol gösterecek. Ve neden mevcut antivirallerin etkili olmadığının sebebi gösterilmiÅŸ oldu.

Kaynak: D’Agnillo, Felice, et al. “Lung epithelial and endothelial damage, loss of tissue repair, inhibition of fibrinolysis, and cellular senescence in fatal COVID-19.” Science Translational Medicine (2021): eabj7790.

Benzer Yazılar
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi