3 Aralık 2024 Salı

Mide kanseri teşhis ve tedavisindeki yenilikler

Gastrik kanser olarak da bilinen mide kanseri, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2020 yılında 1.09 milyon yeni vaka ile altıncı en yaygın kanserdir. 2020’de kansere bağlı ölümlerde, gastrik kanser beşinci sıradadır.

Mide kanseri, tüm dünyada yaygındır.

Mide kanseri, midenin herhangi bir bölümünü etkileyebilir, ancak dünyanın çoğunda mide kanserleri midenin ana bölümünde oluşur.

Endoskopi

Çoğu kez mide kanseri teşhisinde ilk adımdır. Çoğu kanser erken evrede endoskopi sonrası tespit edilebilir. Hatta endoskopik girişimle, kitleden biyopsi almanın yanında lokalize ve yüzeysel anormal büyümeler direkt çıkarılabilir. Endoskopi uygulaması sırasında mide kanseri tespit edilirse, daha ileri evreleme taraması için bir bilgisayarlı tomografi ve pozitron emisyon tomografisi ( PET )kullanılır.

Mide kanseri taraması

Mide kanserinin yaygın olduğu ülkeler dahil olmak üzere genel popülasyonda mide kanseri taraması önerilmemektedir. Bununla birlikte, daha yüksek risk altındaki kişiler için tarama protokolleri mevcuttur.

En önemli risk faktörleri:

  • Obezite,
  • Sigara,
  • Alkol tüketimi
  • Aile öyküsüdür.

Ameliyat

Henüz vücudun farklı bölgelerine yayılmamış olan mide kanserleri için ameliyatla çıkarılmaları hastalar için iyi bir seçenektir. Lokalize veya lokal ileri mide kanserli hastalarda cerrahi tek tedavi yöntemidir. Kemoterapi ve radyoterapi gibi diğer tedaviler, iyileşme şansını en üst düzeye çıkarır ve kanserin geri dönme riskini azaltır.

İmmünoterapi

Mide kanseri için yeni tedavi seçeneklerinden birisidir. Amerika Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), metastatik mide adenokarsinomunda kemoterapinin immünoterapötik bir ilaç olan nivolumab ile kombinasyonunu onayladı. İnfüzyon olarak uygulanan Fam-trastuzumab deruxtecan-nxki, artık HER2 ( + ) metastatik mide kanserli hastalar için bir seçenek olarak sunuluyor.

Bu tedavide kullanılan immünoterapötiklerin bazıları standart tedaviler arasına girmişken ve bazıları hala çalışma aşamasındadır. Kemoterapi vücudun her yerindeki hücreleri öldürürken, immünoterapi kanserle savaşmak için bağışıklık sistemini uyandırır. Genelde kemoterapi bir süre işe yarar ve sonra durur. İmmünoterapi ise yaradığında, genellikle daha uzun sürelidir.

Tedavilerde kemoterapi mi yoksa immonoterapi mi seçileceği, hangi rejimin seçileceği kanser hücrelerindeki farklı hedeflere bağlıdır.

Mide kanserlerinde tedavi seçeneklerinin artması mide kanseri teşhisi konan hastalar için umut oluyor.

Kaynak: medicalxpress

Benzer Yazılar
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi