23 Kasım 2024 Cumartesi

Yeni varyant virüsler havada daha yüksek miktarlarda bulunuyor

Maryland Üniversitesi tarafından yapılan çalışmaya göre, Alfa varyantı ile enfekte olan (bu sırada dolaşan baskın suş) kişilerin nefeslerinde bulaşıcı virüsün daha çok bulunuyor. Böylece bu kişilerin soluk havası ile dışarıya daha fazla virüs yaydıkları gösterilmiş.

Çalışmaya göre; alfa varyantı ile enfekte olan kişiler, virüsün orijinal suşları ile enfekte olan insanlardan 43 ila 100 kat daha fazla virüsü havaya attı. Araştırmacılar ayrıca, cerrahi maskelerin enfekte kişilerin etrafındaki havaya bulaşan virüs miktarını yaklaşık yarı yarıya azalttığını buldular. Çalışma Clinical Infectious Diseases dergisinde yayınlandı.

Çevre sağlığı profesörü olan Dr. Don Milton, “Son çalışmamız hava yoluyla bulaşmanın önemine dair daha fazla kanıt sağlıyor. Şu anda dolaşan Delta varyantının Alfa varyantından bile daha bulaşıcı olduğunu biliyoruz. Araştırmamız varyantların havada daha iyi seyahat etmeye devam ettiğini gösteriyor, bu nedenle virüsün yayılmasını durdurmaya yardımcı olmak için daha iyi havalandırma sağlamalı, sıkı oturan maskeler takmalı ve aşı olmalıyız.” dedi.

Alfa varyant enfeksiyonlarından kaynaklanan havadaki virüs miktarı, burun sürüntülerindeki ve tükürükteki artan virüs miktarlarıyla açıklanabilecek miktardan çok daha fazlaydı (18 kat daha fazla).

Bu çalışma bizlere virüsün havada seyahat etmede daha iyi olmak için evrimleştiğini gösteriyor.

Alfa varyant enfeksiyonlarında tükürük ve burun sürüntülerindeki virüsün arttığı daha önce başka çalışmalarda da gösterilmiş idi. Dolayısıyla, burun ve ağızdan yayılan virüslü büyük tükürük damlacıkları ile bulaşma ihtimalinin daha arttığı biliniyordu. Bu son çalışmada ise, farklı olarak; solunan aerosollerdeki virüsün daha da arttığını gösteriliyor. Alfa enfeksiyonlarından kaynaklanan havadaki virüslerdeki bu büyük artışlar, Delta varyantı gelmeden önce meydana gelmişti. O zaman delta varyantının bu konuda çok daha tehlikeli olabileceği aşikar.

Çalışmada, ayrıca yüz maskelerinin virüsün insanlar arasında bulaşmasını engellemede işe yarayıp yaramadığı da test edilmiş. Bunun için, COVID-19’a yakalanan insanların soluk verme ile maskeli ve maskeli değilken ne kadar SARS-CoV-2 havaya soludukları ölçülmüş. Bez veya cerrahi maske gibi yüz kaplamalarının, COVID-19’lu kişinin çevresindeki havadaki virüs yüklü parçacık miktarını yaklaşık %50 oranında azalttığı gösterilmiş.

Bu makaleden çıkarılacak mesajlar:

  • Koronavirüsün orijinal haline göre varyantları enfekte kişilerin verdikleri nefeste artık daha çok bulunuyorlar.
  • Maske kullanmak bulaş ve ölüm olasılığını azaltıyor.
  • İyileştirilmiş havalandırma, artan filtreleme, kapalı ortamlarda havaların sağlıklı hale getirilmesine daha çok önem verilmeli.
  • Koruyucu önlem olarak yaygın aşılamaya ek olarak sıkı oturan maskeler kullanılmalı.

Kaynak:

Adenaiye, O. O., Lai, J., de Mesquita, P. J. B., Hong, F. H., Youssefi, S., German, J. R., … & University of Maryland StopCOVID Research Group. (2021). Infectious SARS-CoV-2 in Exhaled Aerosols and Efficacy of Masks During Early Mild Infection. medRxiv.

Benzer Yazılar
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi